Zuiniger rijden

tanken

Het is een gegeven dat de brandstofprijzen blijven stijgen. Het aantal keer dat ze een weinig naar beneden gaan, kan lang niet op tegen de geregelde en forse stijgingen van de prijzen. Een tankkaart van het bedrijf is als het ware van goud geworden. Wie het zonder moet stellen, zal efficiënt moeten leren rijden en tanken. Enkele tips.

  • Het verschil tussen prijzen aan de pomp verschilt van tankstation tot tankstation. Zo is het geweten dat degene langs de autostrade het duurst zijn, en dat je het meest profijt doet bij self-service stations. Wanneer het even kan, rijd je best even rond naar het goedkoopste tankstation (wanneer dit natuurlijk geen kilometers uit de richting ligt). Slimmer plannen is de boodschap: tank op voorhand waar het goedkoop is in plaats van onderweg verplicht langs een duur tankstation te moeten langs gaan.
  • Is je wagen aan vervanging toe, of rijd je door omstandigheden nog met een grote slee terwijl dat niet (meer) nodig is, overweeg dan een zuinigere wagen. Zuinigere wagens zijn niet per se kleiner: men doet veel moeite om ook echte gezinswagens zuiniger te maken. De premies van de overheid mogen dan wel grotendeels zijn weggevallen, dat neemt niet weg dat het je nog altijd veel kan gaan schelen in brandstofverbruik!
  • Ook je rijstijl aanpassen levert voordelen op. Zo verbruiken de meeste auto’s namelijk veel meer boven 120 km/u – een minder zware voet krijgen kan je dus geld besparen (en niet alleen door minder boetes!). Ook is het beter om bij constante snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling te rijden: moet je een lang stuk ongeveer 70 km/u, doe dit dan in vijfde, en leer terugschakelen. En heb je het net op rood zien springen? Zet gerust je motor af: dat verbruikt minder dan hem de hele tijd laten draaien.
  • Je kan ook kiezen voor een Elektrische auto; maar dat komt natuurlijk met z’n eigen voor- en nadelen.

Succes…!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *