Wat is een getrouwheidspremie?

sparen

Een getrouwheidspremie is iets dat banken je geven omdat je bij hen klant bent. Hoe meer geld er op je spaarrekening staat en hoe langer je het er laat staan, hoe meer de premie zal bedragen. De getrouwheidspremie is niet te verwarren met de basisrente. De basisrente wordt proportioneel berekend. Dit wil zeggen dat hoe lang het geld ook op de rekening heeft gestaan: er wordt uitgerekend voor welk bedrag dit goed is aan de hand van de rente, en dit bedrag wordt dan uitbetaald. Voor een getrouwheidspremie zit dit anders: pas als het geld 12 maanden op de bank heeft gestaan, volgt er een premie. Dit kan een belangrijk deel van je spaarplan zijn.

muntstukkenHet is echter niet zo doorzichtig als het lijkt. Banken kunnen namelijk twee systemen hanteren.

Enerzijds is er het systeem waarbij het geld 12 maanden onafgebroken op de rekening moet staan en dan wordt uitbetaald op het einde van het jaar.

Het andere systeem is minder courant, en bestaat erin dat het geld elf maanden binnen hetzelfde kalenderjaar op de rekening moet staan. Werkt je bank volgens dit systeem, kan je dus best voor februari je stortingen hebben gedaan, anders moet je bijna een jaar langer op je getrouwheidspremie wachten!

De kleine lettertjes lezen, loont ook hier zeker de moeite. De beste rekening blijft nog altijd degene met de beste rente, maar voor eentje waar je niet te gauw terug aan je geld moet zijn, kan het slim zijn na te gaan of een hoge getrouwheidspremie toch geen leuke aanvulling kan betekenen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *