Pensioenleeftijd weer naar omhoog?

pensioen

Er was voorheen reeds veel discussie over de pensioenleeftijd. We moeten allemaal langer werken omdat de vergrijzing is ingezet en er dus meer mensen pensioen moeten uitgekeerd krijgen terwijl de actieve bevolking alsmaar kleiner wordt in aantal. Minder pensioen voor wie pensioen trekt, en amper nog iets in de spaarpot voor komende generaties. Maar hoe moeten we daar tegenover staan? Is 65 eigenlijk echt te jong om op pensioen te gaan?

cash geldEr zullen best nog wel krasse 60-plussers zijn die nog lang niet willen stoppen met werken. Maar er zullen ook mensen zijn voor wie 65 best oud is, zwaardere beroepen dan vooral. Maar “zware beroepen” is natuurlijk relatief: een bureaujob kan zeer afmattend zijn, net zoals er vele handenarbeid is waar een lichaam gewoon niet meer tegen opgewassen is op die leeftijd.

Sociaal zijn is echter één ding. De pensioenleeftijd blijven optrekken haalt echter ook niets uit. Vanackere riep in Le Soir op om de pensioenleeftijd nog te verhogen, maar waar houdt het dan op?

Een feit is wel zeker: wie niet heeft gespaard voor zijn pensioen, zal een koude douche krijgen zodra hij of zij stopt met werken. Je kan er maar beter op tijd mee beginnen. Ze maken veel aantrekkelijk qua pensioenspaarplannen, maar er zijn natuurlijk ook andere alternatieven. Misschien ben je er nu nog niet mee bezig, maar eens gaan praten bij de bank over mogelijkheden die passen in jouw financiële situatie is zeker geen overbodige luxe. Misschien is het niet het klassieke pensioensparen, misschien niet voor het volledige bedrag. Maar dat je een spaarpotje best al begint aan te leggen, is absoluut waar. Tenzij je ooit veel geld zou kunnen erven natuurlijk… maar dan nog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *