Klein beschrijf of groot beschrijf?

klein of groot beschrijf

Wie een huis koopt, moet naast de kostprijs van het huis ook rekening houden met “het schrijven”. Met dat “schrijfgeld” bedoelt men in feite de registratierechten, of meer gespecificeerd de verkooprechten die op het huis van toepassing zijn. Verkooprechten betaal je overigens niet alleen op een huis: ook appartementen en bouwgronden worden hiermee belast. En je betaalt ze in gans België, maar afhankelijk van waar je woont is het 10% (Vlaanderen) of 12,5% (Wallonië en Brussel).

Het standaardtarief is groot beschrijf, maar het kan ook zijn dat jouw nieuwe aankoop onder klein beschrijf valt. Gaat het om een bouwgrond, dan mag je het al vergeten: daar is het altijd groot beschrijf. Maar voor een huis of een appartement met een kadastraal inkomen lager dan €745 betaal je klein beschrijf, en dat scheelt hem dikwijls de helft! Om van klein beschrijf te kunnen genieten mag je echter op dat moment geen andere eigendommen in je bezit hebben en moet je binnen de 3 jaar na aankoop zelf in de nieuwe woonst gaan wonen. Je moet er ook minimum 3 jaar blijven wonen.

Het kadastraal inkomen wordt bepaald door de Administratie van het kadaster, de registratie en de domeinen (door iedereen kortweg “het kadaster” genoemd). De terminologie bepaalt dat het KI het gemiddeld normaal netto-inkomen is dat het eigendom tijdens 1 jaar zou kunnen opbrengen aan de eigenaar moest het verhuurd worden. In de praktijk lijkt het KI echter een vrij arbitrair toegekend getal, omdat vele verbouwingen al dan niet door vorige bewoners niet werden aangegeven.

Normaal kan je bij een nieuwe aankoop steeds vragen of iets groot of klein beschrijf heeft. Wil je iets navragen, kan dat op het Kadaster van jouw regio.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *