Hoe overleef je de financiële crisis?

Je hoort het overal: tv, radio, kranten – het is crisis. Misschien voel je het zelf niet aan den lijve, misschien ben heb je wel al op niet zo leuke wijze geleerd dat ons land echt wel in een dipje zit. We hopen natuurlijk allemaal dat het maar om een winterdip gaat, en we kijken het jaar tegemoet met een positieve ingesteldheid. Maar toch kan het verstandig zijn niet te wild te doen en je eigen financiële gedrag eens onder de loep te nemen. Enkele tips om slim met je geld om te gaan!

cash geld1. Creëer een financieel vangnet. Sparen is de boodschap! Geef ook zekerheden, zoals een hypotheek die je kan afbetalen of een vaste baan, niet zomaar op. Denk goed na vooraleer je een beslissing maakt waar je financieel minder sterk van wordt. En denk ook eens aan je pensioen, bijvoorbeeld.

2. Maak geen schulden! Wacht op de solden om aan je shoppingdrang toe te geven. Zeg kredietkaarten die je niet echt nodig hebt op als die een risico vormen voor dat gat in je hand.

3. Hecht niet teveel geloof aan rooskleurige praatjes bij banken, vastgoedmakelaars, verzekeringsagenten, etc. Financiële zekerheden bestaan niet. Een goede financiële adviseur is écht goud waard; maar hij moet ook écht betrouwbaar zijn.

4. Leef zuinig. Laat geen verwarming branden waar het niet nodig is, en doe het licht uit als je de kamer verlaat. Neem eens wat vaker een douche in plaats van een bad. Dat soort kleinigheden kan soms wel een slok op een borrel schelen!

5. Blijf positief. Laat je niet opjutten door wat je leest of hoort, lig niet wakker van betogingen tegen de crisis – dat verandert er tenslotte allemaal niks aan. Bekijk jouw persoonlijke situatie en analyseer je eigen gedrag – daar heb jij tenslotte invloed op!

Om dus maar te zeggen: nee, het gaat momenteel niet goed. Maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat je morgen in een kartonnen doos zal slapen. Door verstandig om te gaan met je geld en voorzichtig te zijn, ben je goed bezig en moet je niet panikeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *