Geen paniek: België is nog steeds een geweldig land!

atomium

The Economist verklaarde eerder deze week dat België op nummer 15 staat van de beste landen om in te wonen. Op plaats 15 staan we. Dat valt dus best nog mee, als je de nieuwsberichten hoort over extra belastingen en regeringscrisissen. Ok, er zijn 14 landen waar je nog beter kan geboren worden dan bij ons, maar een 15de plaats is lang niet slecht. Het lijstje vindt u hier.

Het beste land om te leven zou Zwitserland zijn. Het minste op de lijst scoort Nigeria. De lijst zegt een levenskwaliteit-index te zijn, en dus rekening te houden met de publieke opinie maar ook meer meetbare dingen te verwerken. Zo houdt men rekening met de criminaliteit (die in België waarschijnlijk best laag ligt ten opzichte van andere landen), maar ook ons geloof in onze regeringsorganen telt mee (en dat lijkt me nu het laatste jaar toch behoorlijk onder nul te zitten…). Onze gezondheidszorg zal echter wel weer voor redelijk wat hebben geteld, want die is nergens zo goed als in België. En hoewel er veel naar de staatskas verdwijnt, liggen de inkomens ook best hoog in ons land (ik vermoed dat ze dat ook niet hebben bekeken).

De helft van de top tien is Europees – dat wil ook best wel iets zeggen. We mogen misschien nog niet al te hard klagen. Enkel Nederland echter is een Euro-land dat in de top tien zit… moeten we daaruit conclusies trekken? Met de crisis in Spanje en Griekenland en de nasleep die dat met zich meebrengt, stellen waarschijnlijk vele mensen zich die vraag.

Wat is jullie mening?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *