Elektriciteit: Dag- en nachttarief? Wat is dat?

elektriciteit

Wanneer je een dag- en nachttarief hebt, wil dat zeggen dat je een dubbele meter hebt. Een dubbele meter houdt het onderscheid tussen je dagverbruik en je nacht- en weekendverbruik. Een relais zorgt voor het omschakelen tussen de twee systemen (een switch om 7u en om 22u). ‘s Nachts en in het weekend geldt er een goedkoper tarief op elektriciteit in dit geval.

meter elektriciteitSnel installeren zou je denken! En inderdaad, meestal zal je dit wel iets opleveren ook. Maar er zijn energieleveranciers die een jaarlijkse extra kost aanrekenen voor het gebruik van een dubbele meter, en in dat geval moet je zeker zijn dat je voldoende verbruikt tijdens de daluren. Als dat niet het geval is, zal die kost misschien even groot zijn als je voordeel, en dan valt het nut natuurlijk weg.

Het vergt dus een zekere aanpassing in manier van huishouden. Waar je met een gewone enkelvoudige meter niet moet nadenken bij wanneer je de vaatwasmachine aanzet of wanneer je de strijk doet, zal je nu moeten leren om bepaalde machines ‘s nachts te laten draaien of opladen. Een grote hulp hierbij kan een timerstekkerdoos zijn, die je gewoon in elektronicazaken zoals Media Markt in het Century Center kan kopen. Deze switch zet je tussen je toestellen, en kan ingesteld worden om slechts tussen een bepaalde periode stroom door te laten. Op die manier zorg je ervoor dat je verbruik heel efficiënt geregeld kan worden. Je stelt alles in, en de timer schakelaar doet de rest.

Op het overschakelen naar een dag- en nachtmeter zal je wel installatiekosten betalen, maar als alles goed zit zou je dit er ook wel weer snel terug moeten uithalen. De prijs voor een nieuwe meter moet je nagaan bij de netbeheerder (intercommunale). Meer informatie hierover vind je op de website van de VREG.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *