Autoverzekeringen: welke kies je best

autoverzekeringen

Een wagen hebben is één ding, maar deze correct verzekeren is iets geheel anders. Of je nu een oude rammelbak koopt of een spiksplinternieuwe sportauto, de Belgische wet zegt dat je wagen verzekerd moet zijn. De juiste verzekering nemen draait om wikken en wegen, je budget én een goede bescherming in acht genomen. Hieronder gaan we alvast dieper in op de autoverzekeringsmogelijkheden.

Burgerlijke aansprakelijkheid

Eerst en vooral is er de verplichte verzekering, namelijk de BA of de Burgerlijke Aansprakelijkheid. Wanneer u uw wagen inschrijft, dient u deze verzekering aan te schaffen. Dit houdt in dat u sowieso een polis moet openen bij uw verzekeringsmaatschappij, zodat u steeds vergoed zal worden voor de schade – let wel: onopzettelijk – die u anderen eventueel kan berokkenen. Deze kosten kunnen hoog oplopen, zeker wanneer het lichamelijke schade betreft, dus deze verzekering is niet alleen verplicht, maar ook meer dan aan te raden.

Omnium: groot of mini?

En uitbreiding op de hierboven vermelde Burgerlijke Aansprakelijkheid, vormt de Omnium. Deze is niet verplicht, maar ook sterk aan te raden… en helaas ook niet al te goedkoop, zeker niet wat betreft een volledige Omniumverzekering. Deze is echter wel allesomvattend: niet alleen ben je op deze manier verzekerd voor alle schadegevallen – ook deze waar je zelf verantwoordelijk voor bent – maar je wagen is ook verzekerd tegen alle mogelijke risico’s. Brand, diefstal, aanrijdingen met dieren, vandalisme, glasbreuk, schade ten gevolge van de natuur en ga zo maar verder: uw auto is volledig verzekerd, zelfs zonder scherpe beelden van een dashcam, bijvoorbeeld.

Vind je de grote Omnium echter te duur? Dan kan je opteren voor een kleine Omniumverzekering. Deze beschermt u en uw wagen namelijk tegen al de hierboven vermelde risico’s, behalve tegen een ongeval dat u zelf veroorzaakt – je dient in dit geval dus zelf tussen te komen voor de herstellingskosten en/of voor de vervanging van je wagen – en tegen andere schadegevallen aan uw auto (bijvoorbeeld de beschadiging van een zijspiegel door een winkelwagentje enzoverder).

Eender welke autoverzekering je kiest, het is steeds van uiterst belang voor jezelf de gulden middenweg te vinden tussen je budget en een optimale bescherming voor jezelf en je auto. Informeer goed bij diverse verzekeringsmaatschappijen, zodat je alle mogelijkheden netjes op een rijtje hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *