15 Top tips om geld te besparen

geld besparen tips

Het leven is behoorlijk duur en het is wel zo fijn om soms wat geld te besparen. Je kan denken aan goedkopere boodschappen of shoppen met kortingscodes. Alle kleine beetjes helpen, maar er zijn ook manieren om geld te besparen die minder voor de hand liggen. Hieronder hebben wij een vijftien tips genoteerd die kunnen helpen om meer geld over te houden aan het einde van de maand.

Tip 1: halveer de woonkosten

De grootste kostenpost is zonder twijfel de woning. Je moet een dak boven je hoofd hebben, maar dat is prijzig. Wellicht kan jij zomaar veel geld besparen door te verhuizen. Een woning buiten de randstad of toch kleiner wonen, het kan een enorm effect hebben op de huurprijs of jouw hypotheekkosten. Er zijn locaties die zomaar 50% goedkoper zijn dan wat jij momenteel moet neerleggen voor jouw woning. Wonen buiten de stad of zelfs buiten Nederland scheelt al veel geld. Het is misschien leuk om daar eens naar te kijken.

Tip 2: beëindig de onnodige abonnementen

Wij hebben allemaal massaal abonnementen, want dat hoort ook een beetje bij de tijd van nu. Een abonnement voor een streamingsdienst, een muziekdienst of de sportschool. In sommige gevallen kan jij het overzicht helemaal kwijtraken en heb je geen idee welke abonnementen je nu eigenlijk bezit. Kijk daar eens goed naar, want sommige abonnementen zal je amper tot niet gebruiken. Het is dan slimmer om deze abonnementen per direct te beëindigen, aangezien dat flink wat centjes scheelt. Heel wat van deze abonnementen worden ook steeds duurder. De prijs van een Netflix abonnement bijvoorbeeld is al meermaals verhoogd de laatste vijf jaar.

kerstinkopen besparenTip 3: kerstinkopen doen in november

Als de kerstperiode weer voor de deur staat dan rennen wij naar de winkel. De cadeautjes moeten weer worden aangeschaft en onder de kerstboom worden neergelegd. De decembermaand is sowieso een dure maand. Als jij aan de drukte wilt ontsnappen, dan kan je online aankopen doen.

Het is nog slimmer om dat in november al te doen, aangezien jij dan ook geen last hebt van eventuele bezorgproblemen bij de post. Daarnaast staat november ook in het teken van Black Friday en Cyber Monday. Er worden op deze twee dagen enorme kortingen gegeven op vrijwel alles. Je bent dus ook veel goedkoper uit door jouw kerstinkopen al in november te doen. Gebruik een gids als deze om het perfecte cadeautje voor kerst te vinden.

geld besparen online winkelenTip 4: online boodschappen bestellen

Boodschappen doen is een leuke activiteit voor veel mensen, maar er zijn ook genoeg personen die daar een enorme hekel aan hebben. Een supermarkt is op een speciale manier ingericht. De winkel zal op alle mogelijke manieren proberen om de klant meer te laten kopen dan zij nodig hebben. Je kan kortingen krijgen en ook nog een lekkernij meenemen bij de kassa. Het is allemaal leuk en aardig, maar je koopt altijd meer dan je nodig hebt. Daarom is het slimmer om online jouw boodschappen te bestellen. De boodschappen worden aan de deur geleverd en dat is vaak nog eens gratis ook. Ga je alsnog liever boodschappen doen in de supermarkt, doe dat dan nooit met een lege maag.

Tip 5: kies voor kwaliteit

Er zijn veel producten die tegen spotprijzen in de winkel liggen. Je kan bijvoorbeeld aan producten van de Action of de Xenos denken. De lage prijzen zijn aantrekkelijk en je lijkt in eerste instantie ook geld te besparen. Dat is absoluut niet zo, want de kwaliteit is schrikbarend slecht in de meeste gevallen. Kies voor een duurder product en meer kwaliteit, want de producten gaan dan veel langer mee. Je hoeft minder snel een nieuw product te kopen en dat scheelt nog veel meer geld.

Tip 6: niet altijd de verwarming aan

De verwarming is natuurlijk een fijne bijkomstigheid, maar het kost ook veel geld. Een dagje stoken kost al snel 5,00 euro. Het is dus makkelijk besparen om gewoon even een trui aan te trekken of een dekentje over jezelf heen te slaan op de bank. Als jij dat 10 dagen in een maand doet, dan scheelt dat 50,00 euro. Het is dus een efficiënte en gemakkelijke manier om de centjes te behouden.

crypto staking besparenTip 7: cryptocurrency staken

Je hebt er misschien wel eens van gehoord, want cryptocurrency is wereldwijd succesvol. Je kan honderden verschillende cryptomunten kopen bij een exchange, zoals Bitcoin Meester en Bitvavo. Het leuke is ook dat jij een passief inkomen uit de cryptocurrency kan halen. Alle transacties worden namelijk verwerkt op een blockchain, maar om de transacties te controleren zijn er andere munten nodig.

Jij kan jouw gekochte munten beschikbaar stellen voor deze werkzaamheden, je hoeft zelf verder niets te doen. Dat noemen wij ook wel staking. Je krijgt vervolgens een beloning toegekend in de vorm van cryptomunten. Iedere week kan je een klein geldbedrag verdienen met staken. Het is een methode om snel geld te verdienen. Je kan op deze manier ook geld besparen, aangezien sommige Nederlandse banken een negatieve rente uitkeren over spaargeld.

Tip 8: korting vragen bij verkoper

Het kan zijn dat jij een nieuwe wasmachine of een auto gaat kopen. Dat is een flinke investering en dat doe je niet dagelijks. Het klinkt misschien een beetje gek, maar vaak kan je gewoon om korting vragen. De verkopers kunnen vaak wel een kleine korting geven over een grote aankoop, zelfs over lampen en keukens. Als je het niet vraagt, dan zul je altijd het volledige bedrag betalen. Het kan dus geen kwaad om over de drempel te stappen en het gewoon te vragen. Zeker bij een grote aankoop kan het veel geld schelen.

geld besparen door vaker te fietsenTip 9: vaker fietsen

Een auto is een handig bezit, maar ook een enorme kostenpost. Je moet een verzekering afsluiten, een abonnement nemen bij de ANWB en natuurlijk ook nog eens tanken. Dan hebben wij het nog niet eens over eventuele reparatiekosten gehad. De benzinekosten zijn ook duurder dan ooit tevoren, ruim boven de twee euro per liter.

Het is slim om dan ook wat vaker op de fiets te stappen, bijvoorbeeld wanneer je boodschappen gaat doen of naar de tandarts moet. Het scheelt niet alleen geld, het is ook nog eens veel gezonder.

Tip 10: overstappen

Er zijn best wel veel vergelijkingssites voor vrijwel alle vaste lasten. Dat komt omdat overstappen behoorlijk lucratief kan zijn. Je kan geld besparen door te kiezen voor een andere energiemaatschappij of een andere internetprovider. Het leuke is dat je niet alleen maandelijks minder hoeft te betalen, maar ook een cadeautje krijgt. Het cadeau komt in de vorm van een hoge korting over de eerste zes maanden of een fysiek product zoals een televisie of een tablet.

Tip 11: kortingscodes zoeken

Het internet is onwijs handig en ook zeker voor de echte koopjesjagers onder ons. Er bestaan diverse sites die zich uitsluitend richten op kortingscodes. Je kan korting krijgen op eten, kleding, televisies en nog veel meer. Simpelweg door even snel een kortingscode te zoeken kan jij al tientallen euro’s besparen.

Tip 12: cashback acties

Er zijn speciale websites die de gebruiker de kans geven om geld te verdienen met shoppen. Je kan bij een online winkel een aankoop doen, maar dan wel via de cashbacksite. Je krijgt dan een percentage van het aankoop teruggestort, maar dan wel op jouw account bij de cashbacksite. Het gaat steeds om kleine bedragen, maar uiteindelijk kan jij straks een hoog geldbedrag laten uitbetalen. Het is misschien wel de gemakkelijkste manier om geld te besparen.

Tip 13: maak je eigen lunch

Het is gemakkelijk om op jouw werk of onderweg even een lekker broodje te halen. Echter betaal je dan best veel geld voor iets simpels. Een broodje kost al snel 5 euro en dat is gewoonweg zonde. Je kan beter thuis een boterham smeren of een lekkere pasta klaarmaken. Neem dat mee naar jouw werk en geniet van een goedkope lunch.

Tip 14: koop geen gesneden groentes

In de huidige maatschappij ligt de focus op gemak en snelheid. De supermarkten spelen daar handig op in door gesneden groentes en andere voedingsproducten aan te bieden. Je hoeft het thuis alleen maar open te maken en je kan het direct in de pan gooien. Dat is makkelijk, maar ook duur. Je zal al snel het dubbele betalen, simpelweg omdat het product al gesneden is. Dat is geld weggooien, want je kan het zelf ook binnen een minuutje even snijden.

Openbaar vervoer als bespaartipTip 15: neem een OV-abonnement

Als je vaak met het openbaar vervoer reist dan zal je steeds weer de OV-kaart moeten opladen. Dat is een duur grapje. Gelukkig zijn er tientallen abonnementen beschikbaar die het een stuk goedkoper maken om met het openbaar vervoer te reizen. Het kan tientallen of zelfs honderden euro’s per maand schelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *